H.S.V. De Kampioen
Uitslag

Van Deventer cyclescafe dinsdag competitie
Van Deventer cyclescafe dinsdag competitie
  • NWL/Dames
  • B Klasse
  • A Klasse

Het is weer mijn beurt te jureren vandaag. Een keer niet mee jakkeren met de meute maar rustig in de wagen zitten, samen met Menno de Jonge. Menno is de wizkid van dienst, ik houd me bezig met de randvoorwaarden. Terwijl hij Mylaps opstart hang ik de speakers op, controleer het geluid en vooral: voer de controle uit. Controleren, dat is tenslotte wat officials doen. En ik ben dol op controleren. Je bent leraar of je bent het niet, tenslotte.

De geschreven regels bij wielrennen zijn eenvoudig: helm op je kop, lijn houden bij de sprint en de eerste die over de streep gaat na een vooraf afgesproken aantal rondes is de winnaar.

In vroeger tijden waren witte sokken verplicht. Op de baan mocht je ook met blote voeten in de schoenen, maar bij wegwedstrijden moest je sokken dragen. Witte sokken! Dat was één van de geschreven regels. Geschreven regels veranderen met het wielrennen mee. Nu is het niet meer de kleur van de sok die bepaalt dat je niet mag starten maar de hoogte van de sok.

Anders dan de geschreven regels veranderen de ongeschreven regels van de wielersport nooit. Maar omdat ze niet opgeschreven staan zijn ze ook wat lastig voor ‘nieuwe kans-coureurs’  Die renners weten de laatste tijd gelukkig steeds vaker de weg naar het parkoers te vinden maar lijken nog niet bereid zijn zich te conformeren aan de allerbelangrijkste ongeschreven regel der wielrennerij: het geschoren-benen-protocol.

Vraag het aan de vier oudere wielerlegendes op het leugenaarsbankje naast de jury-wagen. Vrijwel elke week zijn ze paraat. Ook deze dinsdag zitten ze er. Als waren ze  Waldorf en Statler, maar dan met zijn vieren. Waar de twee mopperkonten van de Muppetshow het vooral voorzien hebben op die schreeuwende kikker en Miss Piggy leveren deze vier iconen van de Kampioen vooral zinnig commentaar op het wedstrijdverloop.

Let wel, heren en dames van het huidige peloton: deze vier mannen vertegenwoordigen gezamenlijk meer dan drie eeuwen Kennemer Wielerhistorie. Pieter Bakker, Ton Blom, Gerard Duwel en Abel Deinum zijn oud renners, ere-leden en leden van verdienste. Om de status te behalen van deze vier heb je echt meer nodig dan alleen een hip racefietsje en een stel rappe benen.

Het is juist daarom dat ik vandaag de controle op verzorging uitvoer. Ik kan ze toch verdorie niet blootstellen aan een onverzorgd peloton? Dat is ethisch volstrekt onjuist. Maar omdat ik ook wel snap dat beginnende renners misschien niet altijd op de hoogte zijn van alle ongeschreven regels die het wielrennen zo’n rijke sport maken zal ik de belangrijkste ongeschreven regel nu eens niet ongeschreven laten:

Wielrennen, heren en dames, is een sport voor mensen met karakter en glad geschoren benen. Liefst glanzen die benen ook nog van de rijkelijk opgesmeerde olie, maar dat vergeef ik jullie deze week.

Om de vraag die vervolgens vaak gesteld wordt direct ook maar te beantwoorden:
Omdat!
Daarom!
Tabak op de poten is ongesoigneerd.
Vies!
Bah!
Ga je schamen!.
En scheren!

Tim Krabbe verscheen ooit met behaarde benen aan de start van een wedstrijd. Sonja (ja, onze Sonja) sprak hem daarop aan. “Als jij wielrenner wilt zijn,” zei ze, “mag je je benen wel eens gaan scheren”. De normaal gesproken zo aimabele schrijver/schaker ontstak  in furieuze woede.

Maar enkele weken later kwam hij tot inkeer. Hij maakte zijn benen glad en schreef dat het inderdaad ‘onredelijk was te profiteren van wat een groep te bieden heeft als hij niet bereid was de clubkleuren van zo’n groep te dragen’ (T. Krabbe, 71 wielerverhalen; Morele politie). Sindsdien kennen we Tim Krabbe als wielrenner/schrijver/schaker.

Terug naar de koers. Godzijdank winnen er vandaag in twee categorieën renners met keurig gladde benen. Bij de A is het Paul den Edel die met overmacht de sprint naar zich toetrekt. Gerben Voogd is de snelste B-renner.

Finn Smith is vandaag de beste nieuweling. Dat is razend knap, hij komt net terug van een gebroken sleutelbeen. Dat hij vergat voor deze koers even een mes over de benen te halen vergeef ik hem misschien wel daarom. Maar, sprak opa, in mijn tijd….ik schoor eerder mijn benen dan mijn toet!  (stiekem, met het krabbertje dat mijn vader daarna weer voor zijn gezicht gebruikte. Ik heb hem dat nooit durven vertellen. Nee, Finn, dit is GEEN tip!)

De volgende renners krijgen van de stijlpolitie deze week een officiele waarschuwing:

Bij de A: Luc H., Wesley H. en Daniel L.  (nee, beenstukken gelden NIET als ontheffing!)

Bij de B: Elmer L., Timon vd K., Huseyin K., Bart W., Ritzert M, Erik Z., Donny H., Niels D. en Vincent vd K.

Komende zondag wil ik weer in het B-peloton meerijden, omringt door uitsluitend gesoigneerde wielerhelden. Ik reken op jullie medewerking! En als je het niet voor mij doet, doe het dan voor de driehonderd jaar Kennemer Wielerhistorie!

A Klasse

1.Paul den Edel
2.Serginho Wilshaus
3.Frank Roling
4.Luc Heine
5.Stefan Appelman
6.Wesley Hollenberg
7.Dingeman Vink
8.Kevin Coster
9.Sep Visser
10.Sander v d Aart

B Klasse

1.Gerben Voogd
2.Elmer Lise
3.Frank Hutzezon
4.Donny Hoogschagen
5.Wes Dekkers
6.Bart Wernik
7.Simon Jorritsma
8.Huseyin Koseoglu
9.Jaap Kooijstra
10.Lance Venema

Nieuwelingen/Nieuweling Dames/Dames

1.Finn Smidt
2.Thomas Monkelbaan
3.Figo Kraan
4.Kaj Vitalis