H.S.V. De Kampioen
Uitslag

Van Deventer cyclescafe competitie
Van Deventer cyclescafe competitie

Sommige renners lijken een stealth-mode te hebben. Ongezien, onopgemerkt, onopvallend weten ze weg te rijden uit het peloton een daarna sluipen ze op hoge snelheid naar de overwinning. Afgelopen zondag was het Pico de (straal)Jager die steels de veroorzaker was van de kopgroep die toen wegbleef. Pico vergat alleen daarna zijn detectie vermijdende modus uit te schakelen en kwam niet voor in de uitslag. 

Pico staat vandaag, vermoed ik, niet aan de start. Ik kijk goed rond en zie wel andere kleppers maar de slimme straalJager lijkt te ontbreken. Het peloton bestaat vandaag vooral uit veel renners met een groen nummer op de rug. Met een beetje geluk heeft dat een dempend effect op de snelheid van het eerste kwartier in deze wedstrijd om de Deventer Cycles Cafe Competitie. De meeste renners met groene nummers op de rug, de vijftigplussers, de terminalen, hebben net iets meer tijd nodig om op volle snelheid te komen. Iets met leeftijd, ervaring, loutering. 

Waar de renners met een wit nummer op de rug vergelijkbaar zijn met formule-1 raceauto’s (ze gaan kogelhard tot ze kapot zijn en staan dan ook meteen geparkeerd) zijn de mannen met groene nummers diesels. Oude volkswagenbusjes. We komen wat trager op gang maar gaan nooit echt stuk.

De koers begint inderdaad rustig vandaag. Voorin zie ik Maas van Westerhoven erg actief, samen met Bram Hoffmans, achterin strijdt Jesper Dijksman met Hidde Bos om de rode lantaarn. Verder gebeurt er de eerste vijf rondes niet veel. 

Plotseling voel ik wat druppels. Regen! Ja! Dat is top! Al jaren geleden ben ik mezelf gaan wijsmaken dat ik in de regen beter ben. Ik heb dat zo fanatiek gedaan dat ik het bijna zelf geloof. Dus regen! Kom op! Water op die baan. Dikke druppels! Prut in de ogen en gaan!

Maar het zet niet door. Als ik Paul den Edel zeg dat ik regen voel, kijkt hij verbaasd naar de hemel. “Regen? Zweetdruppels eerder, denk ik” antwoordt hij. 

In ronde zes is het ineens bal! Rob Klinge probeert uit alle macht weg te dieselen! Als het gat een meter of honderd is, vindt Paul den Edel het genoeg geweest. Hij zet zich op kop en trekt de hele groep op een lang lint. Oempf, doet mijn adem. Ineens vallen er gaten die ik dicht moet rijden. Of, nou ja, die anderen ook zouden kunnen dichtrijden maar waar ik mezelf niet weet te bedwingen. 

Aan de kop van de wedstrijd is er ineens een kopgroep. Paul neemt Elmer Lise en Thomas Monkelbaan mee. Even he, die Thomas Monkelbaan is dus een nieuweling! Die kachelt nu een ronde lang met een gemiddelde snelheid van zevenenveertig kilometer per uur op een pieliepielie nieuwelingenverzet! 

Daarna mag hij niet stoppen, want Paul en Elmer gaan hem echt niet zomaar gratis meenemen. “If you wanna play, you gotta pay!” Den Edel is docent Engels, die gaat een puber geen seconde rust gunnen, tenslotte. Leer mij docenten kennen…

Ondertussen kijk ik verbaasd rond in het peloton. Er is een kopgroep weg en Sep van Krypton zit er niet bij? Dat kan niet waar zijn. Heeft Sep de Stealth-modus van Pico afgekeken? Of heeft hij bedacht dat hij vandaag weleens een keer op een andere manier wil winnen? 

Achter de kopgroep valt het na een ronde stil. Tijd voor mij om eens een poging te wagen. Anders dan de stealth-modus van de klasbakken ben ik meer een soort zeppelin. Log, traag, opvallend. Heel soms vergeten de andere renners te reageren omdat ze zich verbazen over de ronkende, rammelende dieselbus die langs het elite-veld van Formule 1 bolides komt tuffen, maar daar is vandaag geen sprake van. 

Thomas Monkelbaan komt als eerste, in de kopgroep, over de streep bij de nieuwelingen. 

Daarna is de finale der oude heren. Sep blijkt inderdaad een andere tactiek te hebben gekozen vandaag. Ineens komt hij vanuit het achterste wiel, daar waar ik alleen Hidde en Jesper wist, langs het peloton gevlogen. Hij achterhaalt de eerder ontsnapte Hans van Eijk en wint even goed afgetekend. 

Bij de veertigplussers wint Juan Vazquez Gonzalez net voor Bram Hoffmans.

Paul den Edel laat in de laatste ronde Elmer Lise achter. Hij wint met bijna tien seconden voorsprong bij de overigen!

Enne….zweetdruppels zei Paul? Onzin! Na de finish zet de regen door. Een half uur te laat, dat dan weer wel…

Masters 50+

1.Sep Visser
2.Hans van Eijk
3.Frank Nijssen
4.Ritzerd Monkelbaan
5.Rob Klinge
6.Maarten Piek
7.Henk Peters
8.Richard de Groot
9.Paul van Schagen
10.Arjan Vonk

Masters 40+

1.Juan Vazquez Gonzalez
2.Bram Hoffmans
3.Arjan Rebel
4.Martijn Suk

Elite/Beloften/Amateurs/Junioren

1.Paul den Edel
2.Elmer Lise
3.Donny Hoogschagen
4.Nick Roetman
5.Jesper Dijksman
6.Wes Dekkers
7.Rik Rozenburg
8.Hidde Bos
9.Maas van Westerhoven

Nieuwelingen/Nieuweling Dames/Dames

1.Thomas Monkelbaan
2.Koen van der Meer
3.Kaj Vitalis
4.Loes Rozenburg