H.S.V. De Kampioen
Uitslag

Spaarneduin makelaars competitie
Spaarneduin makelaars competitie

“U heeft een goede gezondheid en een uitmuntende conditie,” was het oordeel van de sportarts na de keuring vorige week. De adder onder het gras was de zin die volgde: “voor een man uw leeftijd” Omdat leeftijd slechts een getal is besloot ik die toevoeging te negeren. Een uitmuntende conditie, dat onthield ik.

Nu is het probleem dat ik in de Spaarneduin Makelaars competitie strijd tegen allemaal renners die ook in een uitmuntende vorm steken. Dus op uitmuntende conditie alleen ga ik geen koers winnen. 

Daarom stelde ik gisteravond de vraag aan ChatGPT: Hoe kan ik mijn uitmuntende conditie omzetten in een klinkende overwinning van een wielerwedstrijd? 

Het hedendaagse orakel kwam direct met een antwoord: “Het omzetten van uitstekende conditie in een klinkende overwinning in een wielerwedstrijd vereist niet alleen fysieke kracht, maar ook tactisch inzicht, mentale veerkracht en voorbereiding. “ Kijk, daar heb je wat aan…

Gelukkig gaf de hypermoderne vraagbaak een nadere toelichting. “Begin met het kiezen van een wielerwedstrijd die past bij jouw vaardigheden en ervaringsniveau.” en “ Bestudeer je tegenstanders en leer hun sterke en zwakke punten kennen. Ontwikkel een racestrategie die past bij het parcours en je eigen krachten. Wees bereid om je strategie aan te passen als de omstandigheden veranderen.”

De Spaarneduin Makelaars Competitie past bij mijn vaardigheden. Denk ik. Daar zal het vandaag dus niet aan liggen. En mijn tegenstanders heb ik de afgelopen jaren uitbundig bestudeerd. Hun gemeenschappelijke sterke punt is dat ze kogelhard kunnen fietsen. Ja, allemaal. Daardoor heb ik tijdens de koers verdomde weinig energie over om hun zwakke punten te ontdekken. 

Mijn eigen sterke punt, weet ik sinds afgelopen week, is vooral mijn afhankelijkheid van het aantal deelnemers. Hoe minder deelnemers er aan de start staan, hoe groter mijn kans te winnen. 

Vandaag staan er 26 deelnemers aan het vertrek. Helaas voor mij staan er opvallend veel van de terminalen-categorie bij. Dat is alvast niet zo’n heel goed vooruitzicht op een mogelijke overwinning in deze race. Maar het geeft me wel weer de kans om de sterke en zwakke punten van hen allemaal goed te bestuderen. 

Dat wil zeggen: als ik niet ondertussen gestoord word door mijn eigen zwakke punt: mijn rug. Die speelt weer enorm op. Voor de koers probeer ik het nog te negeren, te ontkennen, te bagatelliseren en te futiliseren, maar al binnen een ronde begint dat wel erg lastig te worden. Vooral omdat Maas van Westerhoven maar weer eens vanuit de start demarreert, Mehir Hailemariam daar een ronde lang volle bak achteraan jaagt en ik, per ongeluk, in het wiel van Mehir zit. Achter mij de rest van de meute.

Als Mehir na een ronde eindelijk afgeeft is Maas nog steeds uit het zicht. Dat geeft mij een, in mijn ogen volstrekt legitieme reden niet al te enthousiast over te nemen. Mopperend komt de meute over me heen. Als ik in het peloton wil aanhaken voel ik hoe stijf en stram mijn rug aanvoelt. Zelfs voor mijn leeftijd.

Het probleem is niet dat alleen dat ik na de bochten niet vol kan aanzetten, ook de bochten zelf gaan dramatisch. Ik ga er vierkant doorheen. ChatGPT had me wel eens kunnen waarschuwen “Voor een man van uw leeftijd is het nemen van bochten in wedstrijden vanwege uw stramme rug eigenlijk ondoenlijk” Zoiets. Want nu moet ik na elke bocht ook nog eens een gat dichtsprinten naar de renner voor me.

De koers heeft ongetwijfeld een verhaal, maar ik lees het niet meer. En ik heb al helemaal geen energie over om de zwakke punten van mijn tegenstanders te bestuderen. Het enige wat ik zie is het spervuur aan demarrages tijdens de hele wedstrijd. Iedereen lijkt het wel een paar keer te proberen.

Ik tel alleen maar de rondes en secondes af. Als de bel voor de nieuwelingen gaat ben ik zelfs opgelucht: gelukkig, nog maar drie rondes voor de Terminalen. 

Bij de nieuwelingen wint Tije Schagen de sprint van Koen van der Meer en Loes Rozenburg. 

Direct na die sprint is het spel bij de Terminalen op de wagen. Er rijdt een groep weg met daarin Rob Klinge als enige renner met een groen rugnummer. “Wees bereid om je strategie aan te passen als de omstandigheden veranderen," zei ChatGPT. Ik had geen strategie, maar deze omstandigheid lijkt me dusdanig veranderd dat ik mee moet!

Ik spring op de pedalen en probeer het gat, dat toch al zeker honderd meter is, en danseuse dicht te rijden. “Man, man, ineens kan ik hard rijden", flitst door mijn gedachten. Ik kijk onder mijn arm door en zie dat het peloton vertwijfeld achterblijft. Door moet ik. Vandaag geen chasse patat maar d’r op en d’r over! Hoe riep het orakel het ook al weer? “Blijf gefocust, volg je strategie en blijf positief, zelfs als de race moeilijk wordt.”

Ik haal de eerste renner van de kopgroep in, vlieg naar de kop en geef vol gas. “Dit is hem.” roept mijn wielerinstinct, “dit is de slag!”  

Waarmee maar weer eens bewezen is dat mijn wielerinstinct niet echt deugdelijk is, want als ik een minuut later omkijk zie ik de vriendelijke glimlach van Kelvin Frank. 

Kelvin zat niet bij de ontsnapping. En Wes Dekkers, die ik ook ineens ontwaar, zat er ook niet bij. Noch Gerben Voogd. Noch Wim van Leest. Noch de rest van al die vrolijke snoetjes die ik achter me zie. Het is het peloton. Gewoon het peloton. We zijn teruggepakt zonder dat ik het doorhad…

In de laatste ronde verzorgen Maas en Kelvin een fantastische lead out voor me, maar ik ben niet bij machte om ook nog maar een centimeter te sprinten. En dus wordt de sprint gewonnen door Peter de Koster. Die de hele koers in Stealth Mode gereden moet hebben, want ik zie hem nu pas voor het eerst…

Bij de veertig plus wint Gerben Voogd een fantastische sprint van Hugo Bakker en Arjan Rebel.

Bij de overigen is het Niels Reemeijer -adel verplicht- die de laatste twee ronden eenzaam vooruit rijdend de wedstrijd wint. 

“Onthoud dat succes in wielerwedstrijden niet altijd betekent dat je wint,maar eerder dat je jezelf continu verbetert en plezier hebt in de sport,” troost de internet-orakeldoos me na afloop. “Blijf gedisciplineerd en toegewijd aan je training en doelen, en uiteindelijk zul je je kansen op overwinningen vergroten…” 

Dus pas maar op…mijn tijd komt nog wel. Uiteindelijk…

Masters 50+

1.Peter de Koster
2.Sep Visser
3.Frank Hutzezon
4.Wim van Leest
5.Marlin Burkunk
6.Paul van Schagen
7.Rob Klinge

Masters 40+

1.Gerben Voogd
2.Hugo Bakker
3.Arjan Rebel
4.Bas Steenbrugge
5.Vincent Denneman

Elite/Beloften/Amateurs/Junioren

1.Niels Reemeijer
2.Patrick Stam
3.Mehir Hailemariam
4.Joost Ruissen
5.Wes Dekkers
6.Mike Brantjes
7.Gijs Eekhof
8.Kelvin Frank
9.Thomas Grippeling
10.Maas van Westerhoven

Nieuwelingen/Nieuweling Dames/Dames

1.Tije Schagen
2.Koen van der Meer
3.Loes Rozenburg