H.S.V. De Kampioen
Uitslag

Spaarneduin makelaars zondag competitie
Spaarneduin makelaars zondag competitie

Het is een prachtige dag, deze zondag. De zon schijnt door de de boomkruinen heen, tussen de stammen hangt nog een klein beetje ochtendnevel. Het is zo’n ochtend waarop niet-wielrenners een wandelingetje maken om daarna de leegheid van hun levens weg te drinken en eten op een terrasje in de zon. Op Wheelerplanet verzamelen zich ruim vijftig renners die zich over twee pelotons verdelen. Ditmaal is de A-groep iets groter dan de B’s.

Bij die B-groep staat vandaag Ron Vroom aan de start. Ron won in zijn leven meer wedstrijden dan er druppels water in de oceaan zitten. Als hij in de jaren tachtig aan de start van een willekeurig criterium stond wist de rest dat ze vandaag om de tweede plaats zouden rijden. Op Ron’s linkermouw getuigt de nationale driekleur van zijn veelvuldige Nederlandse titels, de regenboog op zijn rechtermouw heeft hij verdiend door meerdere malen wereldkampioen te worden.

Ik koerste in mijn leven zelden in hetzelfde peloton als Ron. Krabbers hebben niet veel te zoeken in een peloton waar ook Vroom rijdt. En aan van de weinige keren dat ik hem wel in een wedstrijd trof heb ik niet zulke goede herinneringen.

Het was de Omloop van Wervershoof. Zoals te doen gebruikelijk in Nederlandse wielerkoersen werd vertrokken alsof er na één ronde al een enorme premie te verdienen was. Na twee bochten vlogen we het dorp uit, een polderweg op. Vijfenvijftig, zestig kilometer per uur zag ik op mijn teller. Binnen een kilometer na de start stierf ik een miljoen doden.

Op dat moment kwam van achter mijn rug Ron tevoorschijn. Met een vriendelijk lachje keek hij me aan. “Gaat het?” Die vraag was al dodelijk, maar echte cracks zijn ook echte klootzakken. Echte cracks steken niet alleen het botte mes in het al stervende lichaam van hun opponent maar draaien hem dan ook nog eens tergend langzaam rond.

“Kom, mee naar voren” bromde Vroom terwijl hij op zijn pedalen ging staan. Natuurlijk wist hij dat ik niet volgen zou. Dwars door de wind versnelde hij langs het peloton, mij volslagen dood achterlatend. Drie kilometer na de start loste ik.

Cracks verliezen hooguit hun haren maar nooit hun streken. Dus zelfs nu Vroom wat ouder is kan hij een peloton nog steeds veel pijn doen. Zeker als dat peloton bestaat uit B-renners. Vanuit de start demarreert hij. Niet één keer. Niet twee keer. Niet drie, vier of vijf keer. Het enige wat wij doen is achter Vroom aanrijden. Elke keer als we hem bijgehaald hebben versnelt hij weer. Stoïcijns kijkend neemt hij af en toe een slokje uit zijn bidon. Hij gunt de rest van het peloton geen blik waardig en geen seconde rust. Wij zijn slechts decor vandaag. Overbodige ballast. Roemloze getuigen.

Als de nieuwelingen hun sprint inzetten zie ik tot mijn verbazing Vroom ook meedoen. Buiten mededinging, want Thomas Jonker wint. Na de sprint kijkt Ron even over zijn schouder waar wij blijven. Het is de teleurgestelde blik van de kat op de kapot gespeelde muis, Daarna zet hij aan en verdwijnt uit het zicht. Donny Hoogschagen weet op het laatste moment aan te sluiten. Hij is de enige.
Even nog doe ik een poging de jacht op te zetten, maar het hele peloton is moegestreden. De muis is morsdood gespeeld.

Natuurlijk wint Ron de sprint van Donny.

Die ene scene in de film “When Harry met Sally” heb ik de hele koers al in mijn hoofd. Dat moment waarop actrice Meg Ryan in de rol van Sally, midden in een vol restaurant haar hoogtepunt acteert en daarna zelfgenoegzaam naar Harry kijkt. De ober vraagt iets verderop aan een mevrouw of ze iets bestellen wil. “I’ll have whats she’s having…” antwoordt ze.

Na het wielerhoogtepunt van Ron vraag ik hem met een glimlach wat hij ontbeten heeft. Hij zag die scene met Meg Ryan nooit. Denk ik. Ron had nooit tijd naar de bioscoop te gaan. Ron moest trainen. Koersen. Winnen. Verstoord kijkt hij me aan. “Gewoon doorfietsen…daar kom ik voor…” moppert hij. Om daarna te vertellen dat hij de volgende keer bij de A gaat rijden. Arme A-renners…

A Klasse

1.Thijs Zuurbier
2.Jorn Videler
3.Elmer Lise
4.Pim Hackman
5.Samuel Hutzezon
6.Marcel Hofman
7.Florian Bont
8.Andre van Reek
9.Luc Heine
10.Martijn Veenhoven

B Klasse

1.Ron Vroom
2.Donny Hoogschagen
3.Martijn Suk
4.Eric Zwart
5.Rene van der Lee
6.Serge Leloux
7.Rob Klinge
8.Duncan Oudshoorn
9.Wim van Leest
10.Jaap Kooijstra

Nieuwelingen/Nieuweling Dames/Dames

1.Rutger van Haastert
2.Myrthe Breedijk
3.Mick Stromeier
4.Lois van Ommen