Cross Club Kampioenschappen 2017/2018

dinsdag 9 januari 2018

Cross Club Kampioenschappen 2017/2018

Het nieuwe jaar is nog maar net een week oud en zij zijn al bekend; Veerle, Pelle, Niels en Mike de Cross Club Kampioenen 2017/2018 van HSV de Kampioen.

Gisteren werd het Cross Club Kampioenschap in koud maar verder heerlijk winterweer verreden bij WV Amsterdam. ’s Morgens werd eerst door vrijwilligers van alle deelnemende verenigingen het parcours uitgezet. Net zo zwaar en technisch als vorige week in de ACC maar toch net wat anders zodat het spannend en uitdagend bleef.

Het Cross Club Kampioenschap (CCK) is een CCK in een CCK wat wil zeggen dat meerdere verenigingen gelijktijdig hun CCK verrijden waardoor een groot startveld ontstaat. De deelnemende verenigingen waren gisteren ASC Olympia, WV Amsterdam, WTC de Amstel, Trappist en wij de Kampioen.

Om 12:00 was de start van de jeugd zonder beschermde status omdat het kampioenschap een op zich zelf staande wedstrijd was. Dit betekende dat het dringen op de eerste startrij was voor een goede startpositie. De B-groep bestond uit de acht vaste ACC gezichten Emma, Femke, Figo, Jaymz, Kjell, Pelle, Rik en Ties. Direct na het startsein waren de laatst genoemde mannen als eerste weg. Pelle reed weer in de kop van de wedstrijd gevolgd door Rik die weer gevolgd werd door Ties. Onderlinge afstanden werden niet groter en niet kleiner zodat deze renners het latere podium vormde met Ties op plaats 3, Rik op plaats 2 en Pelle die zijn titel als Cross Club Kampioen prolongeerde en dus voor de tweede maal de wisselbeker in ontvangst mocht nemen. Zoals wij inmiddels van Emma gewend zijn reed zij ook voor het podium en kwam ronde na ronde dichterbij de kopgroep maar kwam uiteindelijk net te kort en werd verdiend vierde. Jaymz knokte zich zelf verdiend naar de vijfde plaats. Spannend werd het bij Femke en Figo die samen het laatste stuk asfalt gebruikte voor een felle eindsprint voor de plaatsen 6 en 7 en uiteindelijk gewonnen werd door Femke. Kjell completeerde met zijn 8e plaats het kampioenschap voor deze jeugdploeg.

In de A-groep ook de bekende ACC-gezichten. Noor, Pien, Thije, Teun, Sarah en Veerle waren gisteren even geen maatjes maar concurrenten voor de podiumplaatsen en de wisselbeker. Een minuut later gestart dan de B-groep waren het Veerle, Noor en Thije die zich even later in de staart van die zelfde B-groep wurmde en ook zo het latere podium vormde. Om zeker van haar zaak te zijn won Veerle de wedstrijd in de A-groep en mocht zich zo laten kronen tot de Cross Club Kampioen en ook de wisselbeker in ontvangst nemen. Noor beloonde haar goede rijden met de tweede plaats in het kampioenschap en Thije liet zien dat het Cyclo crossen hem goed ligt en kreeg de medaille voor de derde plaats omgehangen. Teun reed net als zijn grote zus in de B-groep naar een knappe en verdiende vierde plaats. Pien reed keurig op haar eigen manier naar de vijfde plaats gevolgd door Sarah die keurig naar plaats zes reed.

Het leuke aan het CCK was dat na de jeugd de overige categorieën tegelijk van start gingen voor hun kampioenschap. Dit hield dus in dat de NWL’s samen en tegen de senioren reden echter betekende dit voor de NWL dat zij gisteren 45 minuten mochten koersen ipv van de normale 30 voor deze categorie en kan ik u verzekeren dat 15 minuten meer bij Cyclo cross killing zijn. Omdat Maup zijn fiets op zaterdag stuk was en Mitch ziek was, was het podium bij de NWL al op voorhand bekend maar moesten Jay, Niels en Sven alleen nog de plaatsen verdelen. Er zat sowieso veel pech in de startgroep van de NWL en senioren maar dat maakte de wedstrijd zeer spannend en leuk om te aanschouwen. Bij de senioren stonden Jan, Marcel, Mathijs, Mike, Patrick, Robert, Tom, Vincent en Wilco aan de start. Direct na de start ging Mike op jacht naar die senior van de Kampioen die voor hem lag echter dit was geen senior maar NWL Niels die een dijk van een wedstrijd reed en in de startgroep NWL/senioren uiteindelijk als tweede Kampioen over de meet kwam. Mike dus voorop, gevolgd door Robert op een tweede plaats en daarachter een fel gevecht om plaats drie en vier door Mathijs en Vincent. Pech zat er op deze wedstrijd en dat werd bevestigd toen Mathijs in de eerste ronde alleen door kwam zonder Vincent waarvan de rede duidelijk werd toen hij met een gebroken ketting aan kwam lopen. Wat ook vreemd was, was dat Wilco als laatste Kampioen in de eerste ronde doorkwam. Reden daarvoor was dat hij onderweg geschaard was en onderuit was gegaan. Twee man uit de wedstrijd? Nee hoor, Wilco zette de achtervolging in en haalde ronde na ronde Kampioenen in en werd het nog spannend tussen het trainersduo Robert en Wilco om de tweede plaats. Dat deze twee renners niet voor de poes zijn bewees Robert door in de laatste ronde er nog een snok op te geven en zo de tweede plaats niet meer uit handen gaf. Wilco kwam met zijn inhaalactie net de energie tekort en moest genoegen nemen met een zeer verdiende derde plaats. Mathijs dus op vier gevolgd door Marcel die bijna lachend naar een respectvolle vijfde plaats reed. Patrick werd ook gehinderd doordat tweemaal zijn ketting eraf was gevlogen. Ook hij moest in de achtervolging en kon zo toch nog de zesde plaats bemachtigen. Tom kwam met bebloed been als zevende binnen gevolgd door Jan die onderweg al riep dat hij zijn dag niet had maar wie gaat heeft gelijk. Grootste pech in deze groep was dat alle weddenschappen de prullenbak in konden. Mike mocht zich na een goede wedstrijd kronen tot Cross Club Kampioen met bijbehorende wisselbeker geflankeerd door Robert op de tweede en Wilco op de derde plaats.

Dat een clubkampioenschap ook kan verbroederen bewezen Jay en Sven. Ronde na ronde reden zij gebroederlijk de wedstrijd uit. Echter de laatste ronde werd er naar de streep een sprint getrokken om plaats twee en drie die in het voordeel van Jay beslecht werd. In de startgroep NWL/senioren kwam Niels dus als tweede Kampioen over de meet maar als eerste NWL. Na een sterk crossseizoen verreden te hebben beloonde hij zich zelf met de titel Cross Club Kampioen na eerder net als Pelle en Veerle clubkampioen op de weg te zijn geworden. Niemand kan zeggen dat dit onverdiend is en de enige die er last van had was Dylan Groenewegen toen hij de medaille om moest hangen maar er niet bij kon.

Veerle, Pelle, Niels en Mike nogmaals van harte gefeliciteerd met jullie titel. Helaas zit met het Cross Club Kampioenschap het cross seizoen in de regio erop. Fietsen schoonmaken zullen wij niet missen maar wel de mooie wedstrijden en de gezelligheid hier omheen. Negen jeugdrenners gaan de komende weken nog het land in en beëindigen het seizoen definitief met het NK. Daarna zien wij elkaar weer op de weg, ook leuk en zin in.

Om waardig afscheid te nemen van dit cross seizoen een heleboel foto’s van alle categorieën via de volgende link: https://myalbum.com/album/13fJT4T3EL3e

H.S.V. de Kampioen wielrennen