H.S.V. De Kampioen
Informatie

Algemeen

Als je 15 en 16 jaar bent, rijd je bij de nieuwelingen (m/v). In de jaren dat je 17 en 18 bent, behoor je tot de categorie junioren (m/v). Bij de jeugd rijden jongens en meisjes nog gezamenlijk hun wedstrijd (meisjes mogen starten bij jongens die een jaar jonger zijn), bij de nieuwelingen en junioren worden voor de jongens en meisjes aparte wedstrijden georganiseerd.

Wedstrijden

Wedstrijden zijn er voor alle niveaus, (inter)clubwedstrijden, criteriums en klassiekers. Het rijden van wedstrijden is niet verplicht maar wordt wel op prijs gesteld. Doel is om er zoveel mogelijk gezamenlijk op uit te trekken. Als je net begint met wielrennen is het eerste jaar een echt leerjaar. Ook al kun je heel hard fietsen, aan het rijden van wedstrijden moet je meestal nog wennen. Dat kan het beste door mee te doen aan zogenaamde clubwedstrijden. In het wielerseizoen, van begin maart tot oktober, kan je wekelijks meedoen aan wedstrijden, zowel individueel als in verenigingsverband.

In de winterperiode wordt er gereden in het veld of op de verschillende wielerbanen in Alkmaar of Amsterdam.

“Klassiekers” rijden

Voor het deelnemen aan grotere wedstrijden, de zogenaamde “klassiekers” wordt bij de jongens, zowel de nieuwelingen als de junioren, samengewerkt met verschillende verenigingen in de nabije omgeving. Voor de meisjes is deze samenwerking niet nodig omdat zij zich individueel moeten inschrijven voor dit soort wedstrijden.

Voor een actueel overzicht ga je naar de website van de KNWU.

KNWU: http://www.knwu.nl/wegwielrennen/wedstrijdkalender

Geef op tijd aan wanneer je deel wilt nemen aan klassiekers, dit in verband met het aanmelden van een team. Dit gebeurt al in december.

Je racefiets

Om te beginnen hoef je niet zo een heel mooie dure lichtgewicht racefiets te hebben. Maar wel een racefiets welke geschikt is om wedstrijden mee te rijden. Hieronder wordt verstaan dat het juiste verzet erop zit en de fiets goed is onderhouden.

Licentie

Om deel te nemen aan criteriums en andere grote wedstrijden is een KNWU licentie verplicht. Dit is nodig in verband met de aansprakelijkheidsverzekering. Vanaf de categorie junioren dien je ook éénmalig een sportkeuring te ondergaan. Wij adviseren om deze sportkeuring elk jaar te herhalen.

Transponder

Het gebruik van een transponder tijdens de KNWU-wedstrijden verplicht. Deze transponder kan je via Mijn KNWU bestellen. De club heeft geen transponders en ook hebben ze vaak bij de wedstrijden geen transponder te huur. Vergeet niet de transponder te activeren en te registreren op Mijn KNWU. Als je vragen hebt over de transponder, kun je ons altijd om hulp vragen.

Anti-doping (“koersen op een schone sport”)

Informatie over het anti-dopingbeleid van de KNWU vind je op deze pagina