H.S.V. De Kampioen
Jeugdwielrennen

Algemene informatie

HSV de Kampioen is een Haarlemse sportvereniging die in 1905 als wielrenvereniging is op gericht. Al sinds vele tientallen jaren beschikt de Kampioen ook over een Jeugdafdeling. Deze afdeling maakt zich sterk voor het wielrennen als jeugdsport en behoort tot de grotere jeugd wielren verenigingen in Nederland. Het jeugdwielrennen is voor kinderen van 8 t/m 14 jaar. Hierbij rijden zowel meisjes als jongens mee gedurende de wedstrijden.

Doordat er elk jaar doorstroming is naar de hogere categorieën zoals Nieuwelingen en Nieuweling dames, dient er ook van onderaf instroom te zijn. Een van de meest bekende evenementen, die het wielrennen c.q. fietsen promoot is de Haarlemse "Muggenronde" die elk jaar wordt georganiseerd tijdens de zomervakantie.

Wij hopen daarom jullie in de toekomst eventueel bij ons op het prachtige parcours "WheelerPlanet"in het Westhoffbos te mogen ontvangen. Als het je wel leuk lijkt om te wielrennen, ben je vanaf eind maart welkom voor eventuele proeftrainingen of om gewoon eens te kijken naar het trainen op de weg.

Jeugdwielrennen

Wielrennen is samen met je leeftijdsgenoten een wedstrijd rijden op een racefiets Om de strijd eerlijk te maken zijn de racefietsen technisch aan elkaar gelijk gemaakt. De lengte van de wedstrijden zijn onder andere afhankelijk van je leeftijd, maar ook van het soort wedstrijd! Zoals al eerder gemeld kun je vanaf 8 jaar meedoen aan het wielrennen, je komt dan in categorie 1 terecht. In totaal zijn er 7 jeugdcategorieën voor jongens en ben je dus 14 jaar in categorie 7. Meisjes blijven een jaar langer categorie 1 en gaan door tot en met categorie 6.

Er is een grote variëteit in mogelijkheden in het wielrennen, en dat geldt ook al voor het jeugdwielrennen. Zo zijn er de wegraces, baanwielrennen, cyclocross, mountainbike enz. Tevens zijn er binnen elke discipline weer vele wedstrijdvormen mogelijk, zoals bij de wegraces bijvoorbeeld een tijdrit, criterium, klassieker, afvalrace enz. Daarom is wielrennen zo leuk en een sport met vele uitdagingen en mogelijkheden!

De racefiets

Om de veiligheid en strijd goed en eerlijk te houden worden aan de fietsen diverse eisen gesteld. Want bij het wielrennen gaat het soms hard en dient de veiligheid van de kinderen voorop te staan. Om tijdens de strijd gelijkwaardig te houden en de kinderen te behoeden tegen overbelasting zijn er ook voor de diverse leeftijd categorieën verzetten vastgesteld. Het verzet is de afstand die per omwenteling van de trapas in meters wordt afgelegd. Zie voor het juiste verzet : Verzettentabel

Een racefiets kost geld en daarom hebben wij bij de Kampioen, speciaal voor beginnende wielrenners fietsen te leen. Dan kan je zonder eerst veel kosten te maken kijken of je wielrennen wel leuk vindt.

Voor het aanmelden van een proeftraining of meer informatie kunt u contact opnemen met hsvdekampioenjeugdsecretariaat@gmail.com

of bezoek onze facebookpagina https://www.facebook.com/HsvDeKampioen/

Clubkleding

Elk lid kan zijn nieuwe clubkleding bestellen in de online shop. Voor iedere bestelronde krijgt ieder lid hierover een e-mai l met inlogcode. Is dat niet het geval dan kunt u contact opnemen met de secretaris (lid van het bestuur) van HSV de Kampioen. Hij zal u toevoegen aan de webshop zodat u uw kleding kan bestellen. 


JeugdwielrennenJeugdwielrennen