HSV de Kampioen

Na de Amsterdamse Wielerclub Olympia is HSV de Kampioen de oudste wielervereniging in Nederland. De club vierde in 2005 haar honderdjarig bestaan en kan terugzien op een rijke historie. Talloze grote kampioenen maakten in het verleden deel uit van het legioen en daarbij denken we aan Jacques van Egmond (1908-1969) die Olympisch goud behaalde en wereldkampioen (1933) sprint werd bij de amateurs. De Haarlemmer Gerard Peters (1922-2005) behoort tot de beste zesdaagserenners die Nederland ooit kende en hij werd in 1946 wereldkampioen achtervolging bij de profs. Gerrit Voorting (1923) is een van de beste Tourrenners uit de vermaarde jaren vijftig en won etappes en droeg de gele trui en was de eerste Nederlandse rosetruidrager in de Giro. Roy Schuiten was de laatste wereldkampioen die HSV de Kampioen kende. Roy (1950), helaas op te jonge leeftijd in 2006 overleden , was een der beste naoorloogse achtervolgers. Hij behaalde in 1975 op dat onderdeel de wereldtitel. Jan van der Horst (nog steeds actief als renner binnen de vereniging) mag eveneens niet onvermeld blijven, want Jan won onder andere in 1966 Olympia’s Tour en werd in dat jaar tevens nationaal kampioen op de weg. Naast genoemde renners kende de vereniging nog diverse renners die een mooie erelijst bij elkaar reden, maar het gaat te ver om al deze renners te vermelden. Jan van Wijk en Peter Stevenhagen waren bijvoorbeeld de laatste renners die respectievelijk in 1986 (Van Wijk) en 1986,1987,1988,1991 (Stevenhagen) aan de Tour de France deelnamen. HSV de Kampioen werd als club diverse malen kampioen van Nederland, zoals baanclubkampioen in 1933, 1982, 1984 en clubkampioen op de weg bij de nieuwelingen in 1968 en 1975 en algeheel clubkampioen op de weg in 1952, 1953 en 1954.

Het huidige potentieel renners bestond grotendeels uit masters ofwel veteranen, maar sinds twee jaar groeit onze jeugdafdeling zeer snel. Op dit moment is ongeveer 37% van de leden jeugd. De vereniging telt op dit moment circa 60 jeugdleden, waarvan bijna de helft nieuwelingen en daarnaast ongeveer 100 overige leden. Niet onvermeld mag blijven - als bewijs van HSV de Kampioen als sterke Mastervereniging - de officiële wereldtitels die Theo Joosten in 2005 en 2008 en Ron Smit in 2005 (Oostenrijk) in hun leeftijdscategorie behaalden.

In het jaar 2003 leek het einde van HSV de Kampioen nabij, omdat het clubhuis aan renovatie toe was, het parkoers verpauperd was, het recreatieschap Spaarnwoude ’andere plannen’ had met het wielerparkoers en er vrijwel geen bestuursleden meer inzetbaar waren. De bijzonder grote inzet van bestuurslid Frans Kock was tot 2003 de kurk waarop de vereniging dreef. Het vieren van het Eeuwfeest leek aanvankelijk niet door te gaan en het liquideren van HSV de Kampioen was geen doemscenario maar een nabij komend realistisch feit. Enkele mensen (met name de huidige bestuursleden/masters Rob Dijkman en Ton Blom) namen een uniek initiatief door het oprichten van Stichting WheelerPlanet en dat leidde tot een totale renovatie van het wielerparkoers en ’alles daaromheen’. Het in verval geraakte clubhuis werd omgebouwd tot het huidige restaurant La Ronde en bij clubactiviteiten is La Ronde het thuishonk van de vereniging. Binnen het gehele project WheelerPlanet heeft HSV de Kampioen haar domicilie en is de vereniging ook indirect met genoemde Stichting verbonden. Kortom, in 2003 maakte de vereniging - met een vrijwel geheel nieuw bestuur - een nieuwe start. Dat Dasia al jarenlang de Clubsponsor was, mag in dit beperkte ’historisch overzicht’ beslist niet onvermeld blijven.

Bestuur HSV de Kampioen (contactgegevens - zie rubriek Teamworkers)
Voorzitter Rob Dijkman
Secretaris Sep Visser
Penningmeester Yvonne de vries
Bestuurslid Ton Blom
Bestuurslid Frank Nijssen
Bestuurslid Vincent Zomer
H.S.V. de Kampioen wielrennen